background

Şirketlerin Kapatılması Tasfiyesi

İstanbul‘da faaliyet gösteren Akkaş Mali Müşavirlik Bürosu şirketler hukuku konusunda edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde şirketlerin kapatılması tasfiyesi sürecini baştan sona kadar yönetmekte ve danışmanlık yapmaktadırlar.

Mali müşavirlerimiz İstanbul’da muhasebe, mali denetim, vergi, mali danışmanlık, teşvikler, şirket kuruluşu, şirket kapanışı-tasfiyesi konusunda hizmet vermektedir.

Akkaş Mali Müşavirlik Bürosu şirketlerin kapatılması konusunda sahip olduğu uzmanlık ile, mükelleflerimizin Türkiye’deki şirket tasfiye işlemlerinde en hızlı ve en ekonomik çözümleri sunmaktadır.

Muhasebeci ve mali müşavirlerimiz şirketlerin kapatılması yerine getirilmesi, şirketlere yönelik sağlıklı bir hukuki altyapının oluşturulması, şirket kuruluşu, karar verme ve uygulama süreçlerinde destek sağlanması sürecinde mükelleflerimizin yanındadırlar.

Ayrıca birleşme ve devralmalar uzmanı olarak birleşme ve devralma işlemleri ve danışmanlık hizmetleriyle kurumsal mükelleflerimizin hizmetindedir. Uzmanlarımız anonim şirket kuruluşu, limited şirket kuruluşu, yabancı şirket şube kuruluşu, irtibat bürosu kuruluşu, serbest bölgede şirket kuruluşu ile şirket kuruluşu işlemlerini A’dan Z’ye yapmaktadırlar.

Şirketlerin Kapatılması Tasfiyesi

Şirketlerin Kapatılması Tasfiyesi Sürecinde Yanınızdayız

Akkaş Mali Müşavirlik Bürosu, SMMM Beyhan Akkaş tarafından kurulmuştur. Büromuz; mali müşavirlik ve muhasebe alanında Ataşehir’deki bürosundan İstanbul Ataşehir ve çevresindeki şirketlerin kapatılması konularında mükelleflerimize hizmet vermektedir.

Adi Ortaklıkların Kapatılması Tasfiyesi

  • Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmemesi veya gerçekleşmesinin imkânsız hale gelmesi
  • Ortaklık sözleşmesinde belirlenen sürenin sonuna gelinmesi
  • Bütün ortakların sona erdirme isteği
  • Ortaklardan birinin fesih bildirimi
  • Ortaklardan birinin ölmesi üzerine ortaklık dağılabilir
  • Haklı sebep varlığı halinde ortaklardan birinin talebi üzerine mahkeme ortaklığı dağıtabilir

Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmemesi veya gerçekleşmesinin imkânsız hale gelmesi ve ortaklık sözleşmesinde belirlenen sürenin sonuna gelinmesi hallerinde başka bir şart aranmaz.

Bütün ortakların sona erdirme isteği durumunda oybirliği ile alınmış bir kararın varlığı ve ortaklardan birinin fesih bildirimi yaptığı durumda da en az 6 ay önceden bildirimde bulunma yükümlülüğü aranmaktadır. Ortaklık sözleşmesinde belirlenen sürenin dolmasına rağmen ortaklık hala faaliyetlerine devam ediyorsa ortaklık belirsiz süreli ortaklığa dönüşmüş olarak kabul edilir.

Anonim ve Limited Şirketlerin Kapatılması

  • Ana Sözleşmede öngörülen sürenin sona ermesi
  • Ana Sözleşmede öngörülen herhangi bir sone erme sebebinin gerçekleşmesi
  • Şirket Ana sözleşmesinde öngörülen işletme amacının gerçekleşmemesi veya gerçekleşmesinin imkânsız hale gelmesi
  • Şirketin tasfiyesine ilişkin alınan genel kurul kararı(Türk Ticaret Kanunu Madde 421(3-4)e uygun olarak)
  • Şirketin iflasına karar verilmesi
  • Kanunlarda belirtilen diğer özel hallerde sona erer

Şirket Ana Sözleşmesinde belirlenen sürenin dolmasına rağmen Şirket hala faaliyetlerine devam ediyorsa, Şirket belirsiz süreli olarak varlığını sürdürecektir. Şirket sona erme işlemleri; tasfiyeli ve tasfiyesiz olarak iki şekilde yapılabilmektedir.

Tasfiye işlemleri sonucunda şirketlerin tüzel kişiliği sona ermekte, ilgili sicillerden terkin edilmekte ve faaliyetlerine son verilerek tüm hesapları kapatılmaktadır. Şirketin iflas etmesi sonucunda da aynı şekilde şirketin varlığı ortadan kalkmaktadır.

Şirketlerin Kapatılması ve Resmi Sona Erme

Şirketlerin kapatılması işlemleri en kolay şekilde gerçekleşen işletme türü şahıs işletmeleridir. Limited şirketler ve anonim şirketler kanun ve şirket ana sözleşmesinde yazılı hallerin meydana gelmesi veya ortaklar kurulu kararı ile sona erer.

Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.

Tasfiye halindeki şirket, pay sahipleriyle olan ilişkileri de dahil, tasfiye sonuna kadar tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanını “tasfiye halinde” ibaresi ile birlikte kullanır. Bu halde organların yetkileri de tasfiye amacıyla sınırlıdır.

Tasfiyenin Ticaret Siciline tescil ettirildiği tarih, şirket tasfiyesinin başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Ticaret siciline yapılan bildirimle birlikte tüm alacakların isim ve bilgilerinin yazılı olduğu mal beyanı bilgileri de sicil müdürlüklerine iletilmelidir.

Tüm bu bildirimlerin onaylanması sonucunda şirketin tasfiye isteği ticaret sicil gazetesinde yayımlanır. Ticaret Sicil Gazetesi‘nde yayımlanan tasfiye isteği ile birlikte şirket sahibi kişiler, 1 yıl süre ile işlemlerine devam eder. Şirket 1 yıllık süre içerisinde yalnızca tasfiye amacıyla varlığını sürdürür.

Tasfiye halindeki şirketin borçları ödendikten ve pay bedelleri geri verildikten sonra kalan varlığı, esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa pay sahipleri arasında ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılır.

Şirketlerin Kapatılması Tasfiyesi İçin Bize Ulaşın

Kurulduğumuz günden beri, Akkaş Mali Müşavirlik Bürosu olarak, genel kabul görmüş muhasebe ve müşavirlik temel ilkeleri çerçevesinde hizmetlerimizi sürdürmekte ve mükelleflerimizin daha ileriye gitmesine katkıda bulunmaktayız.

Mevzuat ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek en kaliteli hizmeti sunma gayretindeyiz ve İstanbul, Ataşehir’deki ofisimizden hizmetlerimize devam etmekteyiz. Bize şirketlerin kapatılması tasfiyesi için İletişim sayfasından ulaşabilir veya e-mail gönderebilirsiniz.

error: Content is protected !!